Bijna iedereen heeft wel iets met muziek. We luisteren ernaar, we dansen erop en we maken het natuurlijk zelf. Muziek is van ongekende waarde voor ons. Maar wat blijkt, muziek heeft meer positieve kanten dan je misschien zou denken. Recent onderzoek toont aan dat het bespelen van een instrument als kind de breinfunctie bij uitvoerende taken als volwassene verbetert. Als we verder de literatuur in duiken komen we nog veel meer onderzoeken tegen. Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, noemt muziek zelfs ‘een wonder’ voor de hersenen.

Meer onderzoek

Verdere onderzoeken laten zien dat, het actief beoefenen van een muziekinstrument positieve invloeden kan hebben op het geheugen. (Fuijoka et al., 2006). In dit onderzoek werd gekeken naar kinderen tussen vier en zes jaar oud die op muziekles zaten. Na een jaar bleken ze een toenname in de breinactiviteit te hebben in de linkerhersenhelft en daarnaast scoorden ze ook beter op geheugentesten dan kinderen die geen muziekles hadden. bovendien konden de kinderen met muziekles langere reeksen cijfers onthouden.

Muziekles stimuleert niet alleen de hersenactiviteit, maar versterkt ook de verbindingen in de hersenen. Neuropsycholoog Hellmuth Petsche ontdekte dat het spelen van een instrument de verbinding tussen de rechter- en de linkerhersenhelft verbeterde (Bastian, 2003). Een goede verbinding tussen de rechter- en de linkerhersenhelft is van belang bij het oplossen van complexe opdrachten. Een ander gevolg was een beter contact tussen de hersengebieden van Wernicke en Broca. Deze gebieden (vernoemd naar hun ontdekkers) zijn verantwoordelijk voor respectievelijk het begrip van taal en voor de productie van taal.

Waar wacht je nog op?

Ondertussen zal je vast wel overtuigd zijn dat muziek spelen goed voor jou of je kind is. Maar er zijn meer zaken om rekening te houden in het beoefenen van een instrument. Plezier, in alles wat je doet hoort dit centraal te staan. Om er achter te komen of een een instrument beoefen iets voor jou of je kind is moet je het gewoon gaan doen. Er zijn een hoop ouders die hun kinderen zomaar op pianoles sturen zonder wederzijdse behoefte van het kind. Neem de tijd om uit te zoeken wat jij of je kind wil door middel van proeflessen.