Het is weer zo ver, ik wil een nieuwe saxofoon kopen. Menig saxofonist kent het gevoel van opwinding en stress. Daar sta je dan, net als een klein kind in een snoepwinkel, wat moet ik in hemelsnaam voor saxofoon gaan kopen. Waar begin ik mijn zoektocht? Waar moet ik op letten? Kies ik voor vintage of voor nieuw? Voor jou als beginner kan een goed instrument het verschil zijn tussen jaren aan plezier of stoppen. Terwijl de ervaren speler vaak niet meer verder zoekt dan “dat ene” geluid van zijn grote voorbeeld. In deze blog ga ik mijn ervaringen delen bij het kopen van een goed instrument. Daarnaast zal deze blog je helpen niet in veel voorkomende valkuilen te trappen. Ervaren spelers zullen het een en ander al weten maar voor beginners is het een absolute must.


Je bent beginner en gaat je eerste saxofoon kopen


1. Neem je leraar mee naar de saxofoon speciaalzaak

Ervaring maakt het verschil, je saxofoon leraar kan het beste beoordelen of een instrument voor jou werkt. Daarnaast zal hij je ook een goed beginners mondstuk adviseren. Zelf ga ik regelmatig met mijn leerlingen mee naar de winkel. Heb je nog geen saxofoonleraar, kijk dan eens rond in je vriendenkring en neem iemand mee die ook saxofoon speelt.

2. Neem de tijd voor het testen

Het testen van een saxofoon is een vermoeiende bezigheid. Probeer ervan te genieten maakt er een dagje uit van, voor het hele gezin.
Overdrijf het niet, ga niet van enthousiasme de hele winkel langs. Als je een sopraan saxofoon wilt kopen ga dan niet ook nog alle baritons proberen. Gun je oren ook wat rust en pak regelmatig pauzes.

3. Gebruik een chromatisch stemapparaat

Maak je geen zorgen, heb je nog geen stemapparaat, de meeste saxofoon speciaalzaken hebben er eentje voor je klaarstaan.

4. Laat je niets wijsmaken

Het is niet altijd noodzakelijk om een duur of “professioneel” instrument aan te schaffen. Er bestaan immers alleen professionele saxofonisten maar geen professionele saxofoons. De professional kan ook op een zogenaamd instapinstrument zijn geluid vinden.
Heb je al een saxofoon en ben je opzoek naar een upgrade
5. Speel de zelfde stukken

Speel songs uit je repertoire op elk instrument en niet alleen maar lange noten. Als je het kan, check het alltissimo en het lage register met een ‘vinger twister ‘ oefening uit het techniek boek dat je ‘nooit aanraakt’.

6. Probeer te testen in een vergelijkbare ruimte

Veel winkels hebben een testbooth, vaak maar enkele vierkante meters groot. Thuis speel je waarschijnlijk in een grotere ruimte met een andere akoestiek. Probeer het instrument ook midden in de winkel uit om tot een goede vergelijking te komen. Als je thuis tegen een harde oppervlakte speelt, doe dit tijdens het testen ook. Daarnaast kan je proberen te zoeken naar de ‘sweet spot’ van de testruimte en ga daar staan met elke sax.

7. Neem je eigen rieten en mondstuk mee

De verleiding is groot om meteen een compleet nieuw set-up te testen. Gebruik je vertrouwde combinatie van rieten, mondstuk en ligatuur. Verspil geen energie met het inblazen van een nieuw riet op een saxofoon en mondstuk dat je nog niet kent. Maak een warming up op je oude instrument en ga niet meteen van enthousiasme van saxofoon naar saxofoon springen.

Pro tip

Ook al speel je met een high baffle mondstuk, probeer ook te testen met een ‘medium kamer’ mondstuk, voor een evenwichtig frequentieband. Een hoge baffle legt de nadruk op de hoge boventonen.

8. Durf ook extreem hard te blazen

Sommige instrumenten maken in het fortissimo sissende bijgeluiden. Deze bijgeluiden ontdek je niet ontdekt als je alleen maar zacht blaast.

9. Een saxofoon moet goed sluiten

Luister naar het geluid van de kleppen zonder te blazen, dit mag niet naar heavy metal klinken.
Kijk of de polsters in goede staat zijn en van het zelfde type. De resonatoren mogen van plastic of metaal zijn maar niet gemengd. Daarnaast moeten ze ook zacht aanvoelen en bij het indrukken van de kleppen een ’plop’ geluid maken.

10. Doe aan toon matching

Als je de boventoonreeks blaast vergelijk dan de boventonen met de standard gegrepen toon.

11. Tweedehandse saxofoon kopen

Soms zijn Tweedehandse instrumenten ontlakt of overgespoten. Dit kan een negatief effect op het geluid hebben. Daarnaast moet je proberen te achterhalen of de hals bij het instrument hoort of past. Maak gebruik van foto’s om dit te achterhalen. Hierbij moet je ook letten op de hoek van de hals letten. Een nieuwe hals kost al gauw honderden euro’s.

12. Kijk verder dan vintage

Pin je niet vast op vintage instrumenten. Vaak liggen de goede oude instrumenten bij een verzamelaar in de vitrine. De instrumenten op de markt zijn vaak minder goed. Daarnaast moet jij jezelf afvragen of je kan wennen aan een ouderwetse applicatuur.

Serienummers

Sommige saxofoons met een lage serienummer staan in de jazzwereld hoog aangeschreven. Dus even blazen en niet meteen naar het nummer kijken. Misschien klinkt het model met no. ‘98765483979674007’ waanzinnig goed voor je. Don’t believe the hype, er zijn zeker moderne saxofoons die goed klinken. Met of zonder lak laag.

13. Maak opnames

Als je instrumenten niet direct kan vergelijken kunnen opnames de uitkomst bieden. Een must herbij is het bijhouden van een goede documentatie zoals serienummers en herkomst land. Maak opnames met je telefoon, gebruik dan opname apps voor een goed geluid.
Beter nog is een kleine portable recorder. Zelf luister ik het liefst mijn opnames terug op grote speakers op verschillende volumes om tot een goed beeld te komen.

14. Online een saxofoon kopen kan prima

In tegenstelling tot wat veel mensen zouden zeggen, ook online kan je tot een goede keuze komen. Je moet wel even investeren en meerdere instrumenten bestellen om te kunnen vergelijken. Online saxofoon kopen heeft zelfs nog een aantal voordelen. Je speelt in jouw vertrouwde akoestiek en je hebt alle tijd om tot een goede keuze te komen. Wel binnen veertien dagen retourneren wat niet klinkt, anders vervalt je retour recht en ben je trotse eigenaar van meerdere nieuwe saxofoons.